BIGA Bagels

Bagel ala Gudbjørg ville ha i flere uker som den heter i den blå oppskriftsboken min med en twist av Biga fermentering. Tanken som var tatt i bruk her var av den enkle varianten, hvorfor ikke prøve?
Prøvelsen viste seg å fungere ypperlig og resultatet ble 16 ganske så oppegående bagels med forskjellig toppinger. Biga er en fermentering metode som gir gjæren god tid til å gjøre det den trenger for å gi god smak og elastisitet i deigen, ofte brukt i forbindelse med pizzabaking.

Biga Ingredienser

  • 1000g Hvetemel (100%)
  • 450g Vann (45%)
  • 10g Gjær fersk (1%)

Biga fremgangsmåte

  1. Finn frem en boks som har lokk som kan låses.
  2. Som en selvfølge ta av lokket, sett i vann og gjær og bland det i sammen til alt gjær er løst opp i boksen.
  3. Ha i melet oppi boksen og sett lokket på og lås det fast i boksen.
  4. Rist boksen som om verdens ende er nær frem til alt av melet er hydrert og er klumpete.
  5. Sett boksen i romtemperatur og la den stå i fred de neste 12-24 timene, kan fermenteres lenger om du har den rette melstyrken. (Melstyrke på vanlig norsk hvetemel er lav til middelsstyrke på)
  6. Nå skal deigen være klar for neste steg og kombineres med hoveddeigen.

Ingredienser hoveddeig

  1. Hele Biga fermenteringen (100% mel, 45% vann, 1% gjær)
  2. 150g Vann (kaldt) (15%)
  3. 10g Sukker (1%)
  4. 20g Salt (2%)

Koking

  1. 3L vann
  2. 2ss sukker

Hoveddeig fremgangsmåte

  1. Del biga-en opp i mindre biter og hiv dem i bakebollen.
  2. Tilsett vann og sukker i bakebollen og kjør maskinen på lav hastighet.
  3. Kjør maskinen på lav/medium hastighet i 10-15 minutter, kan være du må hjelpe til med en slikkepott for å få deigen jevn og fin.
  4. Når deigen er jevn og du har kjørt maskinen i 15 minutter, tilsett saltet og kjør i noen minutter til deigen har absorbert alt av saltet.
  5. Pakk deigen inn i gladplast eller legg den i en boks og la den få hvile i rundt 30 minutter.
  6. Ball deigen opp i 100grams emner og form dem til smultringer.
  7. Hev smultringene/bagelsene i 1-2timer.
  8. Kok opp vann og sukker til det små koker.
  9. Kok bagel-n i 2-3 minutter på hver side og legg dem på stekebrett etter koking.
  10. Eggvask og sett på everything bagel som topping. (Kan fint bruke andre toppinger eller droppe det helt.)
  11. Sett stekebrettet i midten av ovnen med temperaturen på 225 grader og stek til dem er gylne og vakre.
  12. La dem kjøle seg ned på en rist og nyt der etter 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait